miercuri, 8 februarie 2012

Terapia cu ajutorul pisicilor


  Aparitia pisicii pe pamant se pierde in negura vremurilor, existand numeroase legende care povestesc acest fapt. Una dintre acestea spune ca pisica a aparut pentru prima data pe Arca lui Noe.
Nu exista date concludente asupra originii pisicii, iar aceasta ramane inca un mister, insa faptul ca ea s-a raspandit pe toate continentele si in toate regiunile lumii este o certitudine.
Primele do privind domesticirea pisicii provin din Egipt, care dispune de cel mai vechi si vast material documentar. Venerata si divinizata de vechii egipteni, pisica simbolizeaza intelepciunea, dragostea si maternitatea. Gratia si rafinamentul pisicii raman celebre in toata epoca egipteana veche. Desi pisica nu a avut aceeasi importanta in cultura vechii Elade ca in mitologia egipteana, nu se poate contesta faptul ca Grecia antica reprezinta punctul de plecare al felinelor pentru cucerirea batranului continent european.
Calitatile pisicii, cum sunt curatenia sa exemplara, gratia, spiritul de libertate, longevitatea, siretenia si, mai nou, proprietatile sale terapeutice, fac ca acest animal sa fie tot mai cautat si pretuit.
Pisica reprezinta chiar si in zilele noastre o enigma a lumii animale intrucat nu se stie cum reuseste sa presimta apropierea unui cutremur, a unor mari variatii ale presiunii atmosferice sau cum revine la stapanul sau chiar daca distanta de casa este de zeci sau chiar sute de kilometri.
Dotata cu o memorie remarcabila, pisica ar putea obtine suprematia asupra multor animale, exceptand cainele si calul.
Prin afectivitate si candoare, prin importantele servicii pe care le poate face omului, aceasta mica felina aduce multe satisfactii stapanului sau.In special pentru persoanele mai in varsta, dar si pentru copin care iubesc pisicile, acestea pot deveni adevarati prieteni si la neie chiar terapeuti. inca din cele mai vechi timpuri, medicina a confirmat rolul binefacator al pisicii asupra psihicului omului, precum si in cazul vindecarii unor afectiuni fizice sau psihice la copii si adulti.

Desi oamenii nu isi dau seama, de cele mai multe ori prezenta unui animal de companie se dovedeste a fi benefica, ajutandu-i din punct de vedere emotional, psihologic si social.
Pisicile sunt des intalnite in apropierea spitalelor, unde atat personalul medical, cat si pacientii le ofera hrana si le ingrijesc.
Desi regulamentele de ordine interioara interzic prezenta animalelor in incinta spitalelor, multi doctori au trecut cu vederea aceste reguli atunci cand cercetarile au scos la iveala faptul ca micile si simpaticele feline nu sunt numai niste excelenti companioni, ci pot ajuta la tratarea si vindecarea diferitelor afectiuni, chiar si in cazurile in care medicina clasica nu obtine rezultatele scontate.
Psihiatrul american Boris Levinson, specialist in tratarea bolilor psihice la copii, se numara printre primii medici care au observat efectele benefice ale terapiei cu ajutorul animalelor de companie. Aceasta metoda s-a raspandit mai intai in Statele Unite, iar ulterior si in Europa.In Franta, in cadrul Spitalului Paul-Guiraud, pisicile au devenit asistenti medicali de necontestat, sub supravegherea atenta si afectuoasa a personalului de specialitate.
Prezenta unei pisici, ca factor terapeutic ajutator, ii ajuta pe pacienti sa fie mai putin anxiosi, le transmite o stare de calm si de liniste interioara.
Totodata, este cunoscut faptul ca pisicile simt cand un om este bolnav si pot fi considerate ca niste factori ai determinarii prezentei energiei negative. O pisica in viata noastra ne face sa fim mai deschisi, mai sensibili, mai optimisti, ne ajuta sa uitam oboseala si
stresul unei zile de munca. Ea are un rol important in formarea caracterului si a personalitatii copiilor, invatandu-i sa fie responsabili si independenti. Prezenta ei da incredere copiilor timizi, acestia simtind neia de a se confesa, de a fi intelesi si aprobati. De la animalul lor preferat primesc afectiune si intelegere, invatand la randul lor sa ofere altora aceste sentimente.
Din a doua jumatate a anilor \'70 ai secolului trecut, zooterapia a inceput sa capete o raspandire din ce in ce mai mare in Occident, printre cele mai apreciate animale in acest domeniu fiind considerate pisicile.
Studii stiintifice au demonstrat ca cei care se ocupa in fiecare zi de o pisica au nivelul colesterolului si al thgli-ceridelor din sange mai scazut,
tensiunea arteriala marita revine la limitele normale si se reduc semnificativ riscurile maladiilor cardiace.
Stapanii de pisici iau mai putine medicamente pentru tratarea afectiunilor cardiace, a tensiunii arteriale si a insomniei.
Supersensibile si receptive, aceste mici animale gratioase si frumoase pot chiar detecta anumite afectiuni, iar in cazul unor dureri, prin simpla lor asezare pe locul dureros se constata o diminuare accentuata a acestora. Se considera ca efectul amelioram si tamaduitor al actiunii pisicii se realizeaza pe seama faptului ca aceasta incalzeste locul dureros cu caldura trupului ei.
Pisica sileste fara greseala locul unde durerea este cea mai puternica, se tolaneste pe el si treptat senzatia de
durere incepe sa se diminueze.
S-a incercat ca in locul pisicii sa se foloseasca un incalzitor electric sau un saculet de nisip incalzit, insa, in aceste situatii, efectul nu a mai fost cel scontat. Atunci cand pisica sta culcata pe locul dureros, pe langa faptul ca il incalzeste, il si iradiaza cu undele sale electromagnetice. De aceea nu este exclus ca frecventele undelor electromagnetice ale animalului sa intre in rezonanta cu cele ale omului si sa se inlature astfel dezechilibrele energetice care apar in orice patologie.
Simpla companie a pisicilor ajuta la scaderea presiunii arteriale, la relaxarea nervilor si se diminueaza semnificativ starile de anxietate.In Franta, pisicile sunt foarte la moda, fiind considerate drept lactori ce farizeaza confortul psihologic al angajatilor din magazine sau din alte locuri aglomerate. Specialistii au observat ca prezenta unei pisici printre membrii unei firme detensioneaza atmosfera, reduce stresul, oamenii devin mai relaxati, se enerveaza mai rar si sunt mai amabili.
Pentru stapanii sai, cea mai placuta si cea mai linistitoare manifestare a pisicii este torsul. Se pare ca pisicile torc cand sunt relaxate sau cand vor sa se calmeze. Chiar si pisicile ranite torc, pentru ca le ajuta sa se vindece, sa-si intareasca oasele si organele interne.
Oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetari Fauna Communications\" din Carolina de Nord, SUA, au descoperit ca torsul pisicilor reprezinta un adevarat mecanism natural de vindecare a organismului, ceea ce poate fi un punct-cheie in inspirarea mitului conform caruia pisicile au noua vieti.
S-a descoperit ca frecventa cu care torc pisicile se incadreaza in intervalul 27-44 Hz, expunerea la o astfel de frecventa stimuland vindecarea si cresterea oaselor. Torsul nu afecteaza numai pisicile, ci si pe oamenii care convietuiesc cu acestea. Se stie ca la o asemenea frecventa de sunet se imbunatateste densitatea osoasa la oameni, torsul considerandu-se a avea un efect, similar tratamentelor cu ultrasunete. De asemenea, torsul nu amelioreaza numai structura si densitatea oaselor, ci si forta musculara.
S-a emis ipoteza conform careia scheletul uman necesita o anumita stimulare pentru a preveni pierderile de calciu, iar capacitatea de a toarce a pisicilor reprezinta de fapt o modalitate prin care ele produc aceasta stimulare.
Cercetatorii in domeniu considera ca aceasta descoperire ar putea ajuta oamenii foarte mult.
Prin alegerea pisicilor ca animale de companie se reuseste animarea universului urbanizat, constrans, indiferent si impersonal in care traim, destinderea relatiilor familiale si sociale, obtinerea unor efecte terapeutice gratuite la domiciliu si realizarea unui contact calmant si binefacator cu natura inconjuratoare.
                                                                                                                    
Medicii au observat de multa vreme
ca in familiile in care exista animale de companie, in special pisici, atmosfera e mai senina, bolile sunt mai rare, iar cand apar, afectiunile se vindeca mai repede. Se pare ca prietenul cel fara grai este capabil sa daruiasca stapanilor sai ceea ce nu poate fi cumparat cu toti banii din lume: dragoste si sanatate.
Iubitorii de pisici stiu ca favoritii lor mustaciosi simt cand pe stapan il doare ceva. Pisica incearca sa se culce pe locul dureros si, dupa un timp, durerea se potoleste si omul se simte mai bine. Bioenergeticienii considera ca pisicile au capacitati extrasenzoriale foarte dezvoltate..
Acest lucru le permite sa vada aura omului si la nevoie sa o trateze. Inainte de toate, micutele patrupede pot fi ajutoare de incredere ale neurologilor si psihoterapeutilor. Ele reduc starile de neliniste, calmeaza, trezesc sentimente de incredere, de optimism. Si o fac total dezinteresat. Mai mult, in afara de influenta “terapeutica generala”, pisicile isi manifesta talentele si in alte domenii ale medicinei.
Pisicile “medicament”
“Specializarea” principala a acestor animale este sistemul cardiovascular. Pisicile sunt excelenti “cardiologi”, asa incat celor care sufera de hipertensiune, au trecut printr-un infarct sau accident cerebral li se recomanda sa tina mai des in brate o pisica. Din experienta s-a constatat ca prezenta in casa a unei pisici stabilizeaza tensiunea arteriala si la persoanele cu distonie neurovegetativa. Conform observatiilor facute de cercetatori americani, in cazul persoanelor care au pisici riscul de a face un infarct scade cu 30-40%. Iubitorii de pisici spun ca favoritele lor diagnosticheaza intotdeauna corect starea de spirit si de sanatate a stapanului, se asaza pe pieptul lor si adesea previn chiar atacurile de cord.
Se pare insa ca exista si un alt efect uimitor al influentei pisicilor asupra organismului omului – imbunatatirea memoriei. Medicii au gasit urmatoarea explicatie a acestui fapt: cea mai mare acumulare de puncte care activeaza memoria se afla in centrul palmei. Pentru stimularea acestor centri, in Orient se fabrica bile speciale. Cate doua asemenea bile se tin zilnic in fiecare palma, rostogolindu-le. La noi aceasta practica nu este raspandita, in schimb ne putem mangaia cainele sau, cu o eficienta si mai mare, pisica. In plus, este si o senzatie foarte placuta! Dintre toate animalele de casa, pisicile sunt cei mai eficienti si mai multilaterali “doctori”. A aparut chiar si o ramura speciala numita in termeni medicali felinoterapie, care presupune vindecarea sau prevenirea unor imbolnaviri prin intermediul contactului cu pisicile.
Metodele felinoterapiei erau cunoscute inca din Antichitate, iar astazi au inceput sa se aplice din nou, mai ales in convalescenta si in recuperare. Specialistii au mai observat ca aceste animale ajuta la reducerea mai rapida a febrei in cazul persoanelor racite sau gripate, calmeaza senzatiile dureroase si chiar intaresc oasele! Conform uneia dintre ipoteze, torsul ar fi sursa actiunii terapeutice a pisicilor. S-a masurat si frecventa pe care o are torsul pisicii – intre 25 si 50 Hz. Iar calinele mate isi impart generoase cu oamenii aceasta capacitate uimitoare, lipindu-se de acea parte a corpului unde se afla organul bolnav si transmitandu-i frecventele terapeutice.
Un “el” sau o “ea”?
S-a stabilit ca, in pofida universalitatii lor, reprezentantii familiei pisicilor se specializeaza totusi in diverse afectiuni. De exemplu, influenta bioenergetica a unei pisici este cu mult mai puternica decat cea a unui motan. Pisicile “fetite” vindeca mai bine afectiunile sistemului nervos si ale organelor interne, in vreme ce “baietii” sunt specialisti mai buni la capitolele artroza, spondiloza, osteopatii. Pisicile cu blana lunga sunt excelenti neurologi. Ele ajuta in cazul depresiilor, reduc irascibilitatea, normalizeaza somnul. Cele cu blanita de
lungime medie sunt buni cardiologi, iar pisicile cu blana scurta trateaza mai bine afectiunile stomacului, ficatului si rinichilor. Pisicile siameze, pe langa faptul ca sunt de mare ajutor in tratarea racelilor, au un rol important si in profilaxia gripei. Simpla lor prezenta in locuinta anihileaza microbii care pot genera boala.

Negre, roscate, cenusiu-albastrii
S-a demonstrat ca are importanta chiar si culoarea acestor “doctori” patrupezi. Pisicile negre sunt capabile sa absoarba foarte multa energie negativa si, de aceea, sunt de neinlocuit in curatenia energetica a locuintelor cu multa aparatura electrica. Una sau chiar doua-trei asemenea pisicute pot sa-i calmeze pe stapanii exagerat de impulsivi si temperamentali. Ferindu-si stapanul de excesul de energii negative, pisicile ajuta la normalizarea circulatiei, a metabolismului si chiar la resorbtia hematoamelor interne. In felul acesta ele previn infarctul, accidentele cerebrale, hipertensiunea, gastrita si osteopatiile.
Pisicile roscate si cele bej nu pot absorbi la fel de multa energie negativa precum cele negre, in schimb ele ridica tonusul psihic al oamenilor langa care traiesc, prin emiterea de energie pozitiva.. Pisicile albe sunt ajutoarele perfecte in cazul lipsei de energie. Pisicile cenusii si cele cenusiu-albastrii calmeaza foarte eficient starile de neliniste, de irascibilitate. Totusi, nu exagerati folosindu-va favoritii in scopuri terapeutice. Pisica a depistat singura locul dureros si s-a asezat sa-l incalzeasca? Foarte bine! Numai sa nu o tineti cu forta. Daca
ghemotocul de blana, care aparent dormea fara griji in bratele dvs.., se ridica brusc si pleaca, inseamna ca pentru moment ii este suficienta energia dvs. negativa, cauzatoare de dureri. Dupa ce se va odihni si isi va reface fortele, mica vindecatoare se va intoarce singura pentru a… continua tratamentul


sursa:
http://anatolbasarab.me/
http://www.medicultau.com



2 comentarii:

  1. subscriu la cele scrise in articol! am o pisicuta alba, si este rasfatul casei :)

    RăspundețiȘtergere
  2. AM DOUA PSICI,METIS ,UNA FETITA SI UN BAIAT,STERILIZATI,FIIND MAI MULT TIMP SINGURA ,MA OCUP DE ELE,LE FAC MASAJ,LE CURAT BLANA CU PERIA,MA JOC CU ELE,LE INVAT CUVINTE "CHEIE",CARE LE INVATA FFFF. USOR,SIMT ENERGIA LOR CALMANTA LA LOCUL DUREROS,ATASAMENTUL DE ANIMALE ESTE F. MARE.,ATUNCI CAND SE IMBOLNAVESC MA INGRIJOREZ F. TARE,PLANG PTR. ELE,DESIGUR ,LE DUC LA MEDIC,FAC PARTE DIN FAMILIA MEA ,UNEORI CAND STAU LA CALCULATOR PANA TARZIU ,ELE ADORM,MA ORESC CATEVA SEC. SI MA UIT LA ELE ,LE ATING CU MANA SI INCEP SA TOARCA,SINT CELE MAI FRUMOASE ANIMALE PTR. MINE,SI CAINII IMI PLAC DAR INGRIJIREA LOR IMPLICA MAI MULT EFORT.PRIN ACEST ARTICOL TRANSMIT TUTUROR CARE IUBESC PISICILE MULTA SANATATE,UNEORI CRED EU CA NUMAI OAMENII INTELIGENTI IUBESC ANIMALELE,POATE GRSEC.

    RăspundețiȘtergere