joi, 19 ianuarie 2012

Puterea vindecatoare din natura

            Natura are o putere uimitoare asupra noastra. Poate pentru ca suntem parte din ea.
Te intrebi unde poti  gasi linistea si resursele de care ai nevoie  in orice moment? Cand ai stat ultima oara macar 30 minute admirandu-i frumusetea si perfectiunea?
Astazi am avut o pornire nebuna sa ma duc sa ma asez langa un copac si sa ma bucur de linistea, energia si perfectiunea naturii. A fost o zi splendida. M-am urcat in masina si am gonit spre Padurea Verde,   un colt de natura de la marginea orasului.
Primul lucru pe care l-am observat cand am ajuns a fost seninul cerului, verdele si ruginiul care se impleteau printre crengile copacilor. Intotdeauna am crezut ca natura are ceva magic  si am observat ca iti aduce o energie aparte. Bineinteles ca am simtit acest lucru si astazi.
Exista o putere vindecatoare in natura, care a fost cunoscuta de secole. Fie ca iti iei timp sa mirosi un trandafir,  sa meditezi pe un munte,  sa te odihnesti intr-un camp de flori sau intr-o padure vei simti acest lucru. Hipocrate, parintele medicinei moderne  a recunoscut intotdeauna  atributele sale  puternice .
‘’Natura vindeca, nu medicii’’, spunea el.
Noi, oamenii instinctiv ne indreptam spre activitatile in natura  ca o modalitate de a          ne relaxa si a ne redresa sentimentul de bine. Natura ne poate ajuta sa ajungem la constientizare si  ne faciliteaza vindecarea. Pentru multi, peisajul exterior din natura este  o sursa de inspiratie , ghidare sau  regenerare.
Timpul petrecut in natura poate fi intr-adevar vindecator. Dar de cate ori ne amintim acest lucru cand cautam  sa ne recapatam pacea interioara sau sa se ne vindecam de ranile fizice sau emotionale?
Coplesiti de gandurile cotidiene , ne inchidem intre patru pereti, afundandu-ne in gandurile noastre negative si amplificand orice durere avem. Ne plangem de mila sau ne afundam in tot felul de dependente  , pentru ca ele ne ofera iluzia alinarii durerilor. Si totusi, exista un doctor si mai ieftin si mai sanatos, si acesta este natura.
 Thomas Merton spune:  ‘’E nevoie sa stai singur , sub cer, inainte sa-ti gasesti locul si ordinea sa se restabileasca  in mijlocul tuturor lucrurilor. E nevoie sa  ai umilinta de a te accepta ca fiind parte din natura.’’
De ce primim aceasta energie de la natura? Care este explicatia?
Sa stai in mijlocul naturii  te ajuta sa devii constienta de cercul  vietii.  Aici exista  dovezi vizibile ale  distrugerii si mortii dar totodata sunt exemple  ale revenirii la viata. Cercul nesfarsit al nasterii , vietii, mortii  si renasterii pot pune viata  si moartea intr-o alta perspectiva. Intotdeauna dupa  ce  experimentam  o pierdere sau o transformare care ne schimba viata, urmeaza sa renasca o alta perioada pentru noi, cu alte experiente.
Gandeste-te la nesfarsitele cicluri ale naturii care  iti ofera un exemplu real  ca dupa o pierdere urmeaza o renastere  ilustrand inca o data ca uneori pentru a incepe o alta etapa , e nevoie ca toate semnele perioadei anterioare e nevoie sa dispara.
De fiecare data cand avem senzatia ca daca am pierdut ceva, viata noastra s-a sfarsit, poate ar fi cazul sa ne gandim, ca soarele apune in fiecare seara si inca nu ne-a dezamagit sa nu rasara in dimineata urmatoare. Este ciclul vietii. Dupa intuneric urmeaza lumina, si dupa lumina intuneric, intr-un nesfarsit proces. Nu am putea sa experimentam una fara cealalta.
Natura ca si terapeut
Natura  poate deveni un loc de refugiu in perioadle dificile.  Cand stresul incepe sa puna stapanire pe noi, avem capacitatea de a evada in  salbaticie, fizic, sau mental.
Acest lucru ne ajuta sa ne golim mintea de cererile vietii si gandurile care ne deranjeaza.  Aceasta claritate ne poate ajuta sa gasim raspunsuri la intrebarile vietii. Si sa descoperim  solutii la anumite probleme cu care ne confruntam.
‘’Priveste adanc , adanc in natura si vei intelege totul mai bine.’’-Albert Einstein
Extinzandu-ne constiinta si intorcandu-ne spre natura incepem sa resimtim  puterile ei abundente vindecatoare. Cand esti in cautarea unui terapeut, intotdeauna va exista unul care sa fie omniprezent in viata ta, care te va asista in aceasta calatorie de vindecare  si iti va fi un real prieten  gata sa-ti asculte durerea in momentele dificile.
Multi dintre noi gasim dificil sa vedem albastrul cerului printre norii de furtuna insa daca speram sa vedem curcubeul, intotdeauna trebuie sa vedem mai intai ploaia, sa asteptam sa treaca , pentru ca apoi sa apara minunea. Vorbim de mai mult decat niste analogii, pentru ca facem parte din acelasi univers, si legile naturii ni se aplica si noua, doar ca uneori uitam sa le vedem in aceasta lumina.
 Cum sa faci fata durerii si pierderilor cu ajutorul naturii?
Exista mai multe moduri de a folosi resursele naturii  in managementul stresului, sa ne recapatam echilibrul, sa ne imbunatatim sanatatea,  si sa ne recuperam in urma unei pierderi. Am sa-ti impartasesc cateva dintre metodele pe care eu le-am aplicat si care de fiecare data m-au ajutat.
Ascultarea si invatarea de la natura
Viziteaza  un colt de natura daca esti in cautarea  linistei interioare pierdute. Stai in liniste si  asculta.  Asculta sunetele , simte mirosul naturii si ea iti va oferi pacea si frumusetea ei. Poti gasi raspunsul la intrebarile care te populeaza ascultand vantul,  privind copacii,  ascultand cantecul pasarilor sau pur si simplu poposind in linistea unei paduri. Daca vei asculta natura  s-ar putea sa inveti din  infinita ei intelepciune.
Vizualizarea naturii
 Imaginile din natura sau  vizualizarea ei, pot fi folosite  pentru a reduce stresul, a te relaxa si a face fata presiunilor.  Poti sa iti pui chiar un tablou care ilustreaza pesisaje din natura deasupra patului , pentru un somn linistit. Aceasta tehnica  poate fi practicata atunci cand  o persoana vrea sa evadeze afara, insa nu poate trece fizic de usa.
‘’Vizualizeaza ca mintea ta este  un lac de munte,
 La baza lacului se afla o creasta de munte, a carei imagini se oglindeste in  apa lacului.
Imagineaza-ti ca gandurile tale sunt  vanturi, care danseaza la suprafata lacului, impiedicandu-te sa vezi imaginile reflectate in lac, clar,
Dar pe masura se gandurile tale incetinesc si briza  inceteaza , poti vedea imaginea muntelui perfect’’ John Cornell
Atractia catre locuri speciale din natura
Cei care sunt atrasi de  natura, stiu ca exista anumite locuri care te invita sa le vizitezi,  purtand cu ele o atractie speciala. Fie ca este un varf de munte sau un camp insorit,  o padure sau  un lac alpin,  aceste locuri ca niste sanctuare , pot fi relaxante  si sa-ti inspire un sentiment de pace profunda. Multe locuri din natura pot fi inspiratoare, te indeamna spre meditatie  sau sunt un izvor de creativitate. Pentru a maximia beneficiile constiintei naturii,  e important sa descoperi aceste locuri, sa iti concentrezi atentia spre emotiile pe care ti le provoaca un anumit peisaj , si sa determine ce anume te atrage in acel loc. Poate  e apa, sau vegetatia de munte,  un anumit sezon al anului sau doar sentimentul de liniste pe care il inspira. Fie ca vizitezi aceste locuri, sau le vizualizezi mental, ele iti pot servi in viitor  pentru a-ti calma mintea,  elibera stresul sau a-ti trezi sentimentul de speranta.
Meditatia statica
Sa practici meditatia static este destul de simplu.  Tot ce trebuie sa faci este sa iti dedici putin timp pentru a fi singura. Gaseste un loc linistit. Poti sa te gandesti la un citat si sa te concentrezi pe senul lui sau pur si simplu sa stai sa asculti linistea concentrandu-te doar pe respiratie.
Meditatia dinamica
‘’Nu trebuie sa uitam sa  fim recunoscatori
Mergem pentru noi insine,
Mergem pentru  cei care nu pot sa mearga
 Mergem pentru toate fiintele umane,
Trecute, prezente sau viitoare’’- Thich Nath  Hanh
 Acest tip de meditatie poate fi practicata in timp ce  ne plimbam singure  pe o ruta fara directie, reflectand  asupra unui citat sau  concentrandu-ne pe imprejurimi, privind cu frumusete ceea ce te inconjoara. Plimbarile pot fi o adaugare benefica procesului de meditatie  si te pot ajuta sa te vindeci de durere.
Plimbarea durerii:
O variatie a meditatiei dinamice este plimbarea durerii care inseamna folosirea  activitatii fizice pentru a contra-balansa  emotiile puternice de durere.
Plimbarea durerii implica 4 segmente:
  1. Respiratia.  Fii mereu constienta de  intrarea si iesirea aerului din piept.  Sa te concentrezi pe respiratie te ajuta sa fii mai centrata , sa te simti conectata  si alerta.
  2.  Numaratoarea.  Numararea iti ofera  ritmul si bataia mersului.  Poti umara pasii in cadenta cu fiecare respiratie.
  3. Pasitul. Pasitul  este  partea fizica a procesului, plasarea unui picior  dupa celalalt.
  4. Declaratia.  Acesta este mesajul, meditatia  care este folosita ca punct de focus al procesului. Declaratia ar trebui sa fie una care are sens pentru cel care vrea sa se elibereze de aceasta durere a pierderii,  poate fi numele persoanei pe care a pierdut-o, o fraza traditionala,  o scurta rugaciune,  sau un citat favorit. S-ar putea sa simti nevoia sa schimbi aceasta declaratie in functie de perioada si circumstante.
Moduri de a intra in contact cu natura
 Cei care sunt noi in constientizarea naturii sau a gandului ca poti gasi modalitatile de a te vindeca  si a te insanatosi in spatele usilor,in natura,  s-ar putea sa aiba nevoie de cateva sugestii. Este usor sa devii constienta de natura prin  miros, auz,  atingere. Observarea naturii oriunde  ai fi este un alt mod de a  experimente beneficiile  vindecatoare ale ei, indiferent daca te afli in oras sau in padure.  Cand nu este posibil sa mergi in natura, te poti concentra pe natura care te inconjoara. Poate fi un copac, cerul, o planta sau fotografii  si picturi  cu scene din natura.
Multe dintre sugestiile urmatoare pot fi folosite  ca strategii eficiente de a face fata  stresului sau durerii.  Aceste experiente reprezinta esenta constientizarii naturii.
Mirosuri pe care sa le savurezi:
  Pentru a te conecta din ce in ce mai mult cu natura poti face urmatoarele lucruri:
  Fii atent la mirosul care apare dupa ploaie
  Concentreaza-te pe mirosul unei portocale proaspat taiata
  Plimba-te prin padurile de pin
  Stai si simte mirosul ierbii  sau gazonului proaspat tuns
 Sentimente pe care sa le experimentezi:
Acestea sunt in functie de sezoane dar multe pot fi experimentatea tot timpul:
Primavara:



Asculta picaturile care curg de pe o streasina dupa o ploaie de primavera
 Plimba-te pe un deal plin de iarba
 Priveste si miroase  florile salbatice

Vara:
 Fii atenta la briza dintr-o zi calduroasa
 Priveste curcubeul  dupa o ploaie de vara
 Stai sub o cascada si simte apa curgand pe tine
 Priveste valurile care  se lovesc de stanci
Toamna:
Priveste norii de respiratie care se formeaza in fata ta, dimineata
Simte racoarea  unei dimineti de toamna
Priveste dansul frunzelor in cadere
Concentreaza-te pe culorile variate  din natura in aceasta perioada.

Iarna:
 Paseste pe  zapada abia cazuta si fii atenta la fiecare pas
 Fa ingerasi de zapada
 Concentreaza-ti atentia pe obrajii reci
 Rostogoleste bulgari pe un deal



In orice moment:
 Escaladeaza pe munte si gaseste un peisaj minunat
 Priveste cum se oglindeste soarele  intr-un lac alpin
 Plimba-te prin padure
 Stai pe o banca si asculta cantecul pasarilor sau al valurilor
 Simte nisipul care iti intra printre degete si valurile cum iti uda picioarele in timp de te plimbi pe plaja
 Urca-te in varful unui deal si simte cu vantul iti danseaza pe fata
 Respira are curat si proaspat

Experientele vindecatoare  ale  naturii ar trebui incluse in procesul therapeutic al oricarui medic,  ca fiind un aliat in  tratarea diverselor afectiuni. In particular, natura are un efect fantastic asupra celor care sunt in depresie sau  se confunta cun durerea unei pierderi.
Indiferent de metoda folosita , prim plimbari, alergari sau doar momente de odihna , conectarea cu natura  si experimentarea intelepciunii pe care o are de oferit are extrem de multe beneficii terapeutice.
Nu mai fugi sa te ascunzi intre 4 pereti daca esti intr-o perioada dificila a vietii tale, pentru ca afara te asteapta  un izvor nesecat de resurse. De ce sa te conectezi la tot  felul de surse de energie limitate, cand poti merge sa te conectezi la sursa nelimitata de energie?
Tu cu ce  alegi sa te hranesti in fiecare zi? De unde iti iei energia?
Natura este una din modalitatile prin care iti poti ridica vibratia. Daca vrei sa  citeste mai multe moduri de a-ti ridica vibratia pentru a atrage lucruri pozitive, le poti gasi in cartea  mea Indragosteste-te de tine

 Cristina Miculete,




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu